Ulkokalusteiden huolto

Ulkokalusteiden huolto

Riippumatta siitä ovatko ulkokalusteet puuta tai metallia, on tärkeä tietää kuinka niitä tulee huoltaa. Säännöllinen huolto pidentää niiden käyttöikää. Alla vinkkimme ulkokalusteiden huoltoon, jotta voit nauttia niistä mahdollisimman pitkään!

Ulkokalusteiden talvisäilytys ja suojaus

Ulkokalusteemme ovat valmistettu kestämään kaikenlaisia sääolosuhteita, mutta ajan mittaan tuuli ja tuiske kuitenkin kuluttavat niitä. Talven yli ne kannattaa siksi viedä suojaan varastoon tai vaihtoehtoisesti suojata ne pressulla tai muulla suojuksella. Kalusteet kannattaa vähintään asettaa nojaamaan niin, että vesi valuu niistä pois eikä jää seisomaan tuotteen pinnalle.

 

Kalusteet pestään miedolla vesi-saippuaseoksella kerran tai kaksi kesässä. Näin ne pysyvät siisteinä ja puhtaina. Pintahome ja leväkasvusto voidaan pestä pois laimealla vesi-etikkaliuoksella. Puisten puutarhakalusteiden ruuvit kannattaa kiristää samalla kun kalusteet viedään syksyllä talvisäilöön. Suosittelemme kalusteiden huoltamista syksyllä ennen varastointia, niin ne ovat helppo ottaa esille taas keväällä! Hoito-ohjeet vaihtelevat puutarhakalusteiden valmistusmateriaalista.

Puisten ulkokalusteiden hoito

Puu on elävä materiaali, ja näin ollen siinä voi ajan mittaan ilmetä pihkaa, pieniä halkeamia ja värimuutoksia. Tämä on täysin normaalia ja odotettavissa kun kyseessä on luonnontuote. Pehmeän pihkan saa poistettua tärpätillä ja kovettuneen pihkan voi raaputtaa pois. On kuitenkin tärkeää noudattaa hoito-ohjeita, jotka vaihtelevat esimerkiksi puulaadusta riippuen.

Puisten ulkokalusteiden hoito

Tammi, tiikki tai jalopuu: Nämä puulaadut ovat luonnostaan öljyisiä, joten yleensä niitä ei tarvitse käsitellä heti. Tiikki haalenee kuitenkin nopeasti ja muuttuu harmahtavan väriseksi mikäli siitä ei pidä huolta, joten se kannattaa öljytä jos haluaa sen säilyttävän värinsä.

 

Käsittelemätön puu: Jos puisia pihakalusteita ei ole käsitelty mitenkään, eivät ne sellaisenaan tule kestämään pohjoismaisia sääolosuhteita kovin kauan. Käsittelemätön puu tulee joko maalata tai öljytä ennen käyttöön ottoa. Maali antaa kalusteille pirteän säväyksen. Maalipinta alkaa kuitenkin halkeilla vanhetessaan, joten huoltomaalaus tulee aina aloittaa vanhan maalin hiomisella.

 

Kovapuu, eli hardwood (Akaasia): Kovapuu on nimitys yleensä Kaakkois-Aasiassa kasvaville lehtipuille. Kovapuu kannattaa öljytä useita kertoja vuodessa, jotta se säilyttää hyvät ominaisuutensa. Öljyä pinta ohuesti useita kertoja, kunnes puu ei enää ime öljyä itseensä. Pyyhkäise ylimääräinen öljy pois kangaspalalla tai paperilla.

 

Mänty: Männystä valmistetut ulkokalusteet tulee ensimmäisen vuoden aikana käyttöönotosta käsitellä vähintään kaksi kertaa. Ensimmäisen vuoden jälkeen riittää, kun kalusteet käsitellään kerran vuodessa tai tarvittaessa. Öljyä pinta ohuesti, pyyhi pois ylimääräinen öljy puhtaalla, pehmeällä kankaalla tai paperilla ja anna öljyn imeytyä.

 

FSC-sertifikaatti: FSC-sertifikaatti takaa, että metsää, jonka puista kaluste on valmistettu, hoidetaan luonnonvarojen kannalta kestävästi. Sertifiointi osoittaa, ettei raaka-aineen hankinnasta ole aiheutunut metsäluonnon köyhtymistä. Myös työntekijöiden olosuhteet ovat oikeudenmukaiset. 

Ulkokalusteiden öljyäminen

Kun sadepisarat imeytyvät puuhun on aika öljytä kalusteet. Jos ne seisovat kesällä nurmikolla ja niiden jalat kastuvat jatkuvasti, saattaa se pidemmällä aikavälillä aiheuttaa ongelmia. Jalat kannattaakin öljytä kunnolla, ja siihen löytyy hyvä kikka. Kaada ylösalaisin olevalle purkin kannelle öljyä ja aseta kalusteen jalka kannelle. Kansi toimii näin pienenä altaana, josta öljy imeytyy jalkaan ja antaa sille suojan. Tee sama kaikille neljälle jalalle samanaikaisesti ja annan kalusteen seistä kansien päällä kunnes kaikki öljy on imeytynyt.

Muovisten ulkokalusteiden huolto

Muoviset puutarhakalusteet ovat näppäriä ja helppohoitoisia. Ne ovat usein valmistettu UV-suojatusta muovista, jonka ansiosta ne eivät haalistu auringossa. Muoviset kalusteet ovat lisäksi käytännössä huoltovapaita, joten niitä on helppo hoitaa. Myös muovisissa kalusteissa on kuitenkin eroja:

Muovisten ulkokalusteiden huolto

Aintwood: Kun haluat puuta muistuttavan materiaalin, joka on helppohoitoinen, on Aintwood hyvä vaihtoehto. Se ei vaadi juurikaan hoitoa ja kestää lämpötiloja -25 °C ja +50 °C välillä. Huolloksi riittää säännöllinen pesu vedellä ja saippualla.

 

Polyrottinki: Mikäli kalusteet ovat valmistettu polyrottingista, suosittelemme niiden säilyttämistä sisätiloissa. Polyrottinki haurastuu kylmässä, jolloin se saattaa rikkoutua, mikäli sitä säilytetään ulkotiloissa koko talven. Puhdistaminen on helppoa vedellä ja saippualla. Älä kuitenkaan käytä painepesuria, sillä suihkun paine saattaa rikkoa rottingin.

 

Muut muovikalusteet: Puhdistetaan säännöllisesti saippuavedellä.

Metallisten kalusteiden huolto

Metallista valmistetut kalusteet ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Eri metalleilla on erilaiset hoitosuositukset, joita noudattamalla kalusteen käyttöiästä saa mahdollisimman pitkän.

Metallisten kalusteiden huolto

Alumiini: Helppoutta kaipaavan kaveri. Alumiinista valmistetut kalusteet säilyvät parhaiten kun ne säilytetään talven yli sisätiloissa. Muutoin riittää kun ne pestään saippuavedellä tarvittaessa pari kertaa vuodessa. Mikäli niissä on lisäksi muovisia tai puisia osia, tulee nämä hoitaa erikseen omien hoito-ohjeiden mukaisesti.

 

Valurauta: Puutarhan klassikoihin kuuluva valurautainen penkki kestää sään kuin sään ja voidaan säilyttää ulkona vuoden ympäri. Valurautaa huolletaan harjaamalla ruoste pois teräsharjalla, maalaamalla ruostesuojavärillä ja sen jälkeen maalaamalla halutulla värillä. Valurautaiset kalusteet tulee maalata uudestaan 4-5 vuoden välein. Ne säilyvät pidempään jos niitä säilytetään talven yli suojassa. Painonsa takia niitä on kuitenkin vaikea siirtää, ja koska ne kestävät myös ulkona voi ne hyvin jättää myös ulos talveksi.

 

Ruostumaton teräs: Tarvittaessa voit säilyttää ruostumattomasta teräksestä valmistetut kalusteet ulkotiloissa vuoden ympäri. Pintaruostetta saattaa tällöin ilmestyä kalusteeseen riippuen siitä, kuinka hyvä ruostesuoja kalusteessa on. Mikäli näin tapahtuu saa sen pois ruostumattoman teräksen puhdistusaineella. Käsittele kalusteet noin 2 kertaa vuodessa niin ne säilyvät hyvinä.

divider

Nämä ovat vinkkimme ulkokalusteiden huoltoon. Kun hoidat kalusteita oikein voit nauttia kahvikupposesta auringossa siisteillä, tyylikkäillä ja kestävillä kalusteilla pitkään!

 

;