Mikrotauot työssä työhyvinvoinnin tueksi

SeatGuard

Aamukahvi pitää pirteänä aamupäivän ajan, mutta lounaan jälkeen väsymys valahtaa päälle. Keskittyminen herpaantuu ja iltapäivällä työtuolin syövereihin unohtuu usein urheinkin. Jos työkiireen keskellä jopa kahvitauko jää pitämättä, tai tehokkuus kärsii kun liikkumattomuus väsyttää, ota käyttöösi säännöllisesti pidettävät mikrotauot.

Mikä on mikrotauko?

Mikrotauko on lyhyt, sekunneista viiteen minuuttiin kestävä tauko, jonka aikana on tarkoitus unohtaa työ hetkeksi ja tehdä jotakin virkistävää. Tauon voi pitää eri muodoissa: Nouse tuolista seisomaan ja kurkota käsillä kohti varpaita, hae kuppi kahvia tai energisoivaa vihreää teetä, tai kävele taukohuoneeseen ja vaihda pari (ei työhön liittyvää!) sanaa työkaverin kanssa. Mutta pidä lyhyt tauko.

Näin.

Se auttaa keskittymään ja pitää mielen virkeänä. Mikrotauot juontavatkin juurensa tutkimuksiin 80-luvun Yhdysvaltoihin, joissa haluttiin selvittää voisivatko lyhyet tauot työpäivän aikana vähentää stressiä tai lisätä työn tehokkuutta. Havaittiin, että tarpeeksi pitkien mikrotaukojen jälkeen tutkittavien sykkeet madaltuivat ja työn jälki oli huolellisempaa.

Uudempien tutkimusten valossa ne parantavat keskittymistä, alentavat stressiä ja parantavat työtehoa. Mikäli tauon aikana nousee ylös liikkumaan hetkeksi, vähenee myös yhtäjaksoinen istuminen päivän aikana. 

 

Mikrotauottaja Seat Guard huolehtii taukojen pidosta

Taukojen pitäminen saattaa työn lomassa helposti unohtua. Jotta muistaisit pitää niitä, aseta esimerkiksi puhelimeen muistutukset soimaan sopivin väliajoin. Helpompi vaihtoehto on kuitenkin käyttää uutuuslaitetta Seat Guard, joka huomauttaa lepohetken pidosta värisemällä. Näin muistutukset eivät myöskään aiheuta ylimääräisiä ääniä eivätkä siten häiritse työkavereita.

 

Seat Guard on helppokäyttöinen laite, joka aktivoituu painosta. Aseta se hieman pehmustetulle istuimelle kuten työtuolille, sohvalle tai istuintyynylle ja istahda sen päälle. Kun tunnet värinän, nouse ylös ja pidä tauko! Seat Guard tekee mistä tahansa istuimesta älytuolin, jonka avulla muistat pitää 2 minuutin hengähdyshetken säännöllisesti aina 30 minuutin välein koko työpäivän ajan - ja miksei kotonakin.

Vinkit hyvän tauon pitoon

Tauon tehtävä on auttaa palautumaan ja helpottaa staattisesta työskentelyasennosta aiheutuvaa kuormitusta, kuten niska- ja hartiaseudun rasitusta. Tärkeää on, että mikrotaukoja pidetään säännöllisesti ja tarpeeksi usein päivän aikana. Kun pidät paussin, tee se esimerkiksi näin:

 

Mikäli sinulla on sähköpöytä käytössäsi, voit hyödyntää taukoa työskentelyasennon muuttamiseen. Istu ensin puoli tuntia ja kun on tauon paikka, nosta pöytäsi ylös ja pidä samalla lyhyt lepohetki. Katsele vaikka ikkunasta ulos luontoon. Jatka töitä seisten niin kauan kuin jaksat. Kun et jaksa enää seistä, laske pöytä takaisin istuma-asentoon tai kokeile puoliseisovaa asentoa nojailutuolin avulla. Aina tauon tullen, pidä parin minuutin levähdyshetki ja vaihda samalla asentoa.

 

Mikäli sinulla ei ole sähköpöytää käytössäsi tai et voi muusta syystä vaihtaa työskentelyasentoa, hyödynnä lepotuokio silti seisten tai liikkuen. Aina muistutuksen soidessa tai Seat Guard -laitteen väristessä, nouse ylös tuolilta ja venyttele, tee lyhyt jumppa tai kävele kahvikoneelle ja takaisin.

 

;