Gerdmansin ergonomiakoulu – osa 2

Ergonomiassa on kyse työn ja työympäristön mukauttamisesta siten, että saadaan aikaan mahdollisimman hyvät olosuhteet kehon käyttämiseen oikein ja vammojen minimoimiseen, työvälineitä käyttäen ja ilman niitä. Koska meidät ihmiset on oikeastaan luotu liikkumaan ja suorittamaan vaihtelevia työtehtäviä, meille annetaan yleensä ohjeeksi yrittää saada arkeemme dynamiikkaa. Yksi keino, josta olemme kertoneet aiemminkin, on vuorotella työskentelyä istuen ja seisten. Työpistematto on siinä hyvä apu. Tässä artikkelissa kerromme, miten ergonominen työpistematto sekä vähentää rasitusta että saa aikaan dynamiikkaa.

 

 

Ergonominen työpistematto terveytesi hyväksi

Jos joutuu seisomaan suuren osan työpäivästään kovalla alustalla, jaloissa ja selässä tuntuu usein kankeutta ja jäykkyyttä. Syynä on se, että kehon paino rasittaa jatkuvasti selän, jalkojen ja jalkaterien niveliä ja lihaksia. Vaihtelua ei saa, kuten kävellessä ja istuessa, ja kireät lihakset heikentävät verenkiertoa ja jäykistävät kehoa. Se voi puolestaan johtaa väsymykseen ja pitkällä aikavälillä tehottomuuteen. Työpistematto on erinomainen apuväline työympäristön parantamiseen näissä olosuhteissa.

 

Pehmeä matto estää seisomasta täysin paikoillaan, sillä joustavalla alustalla jalkoja tulee liikutelleeksi huomaamattaan. Jalkojen ja alaraajojen verenkierto tehostuu, mikä auttaa jaksamaan paremmin, ehkäisemään jäykkyyttä ja kipuja sekä minimoimaan väsymyksen.

 

Työssä, jossa liikutaan paljon pienellä alueella, vaikkapa kaupassa, työpistematto keventää polviin ja selkään kohdistuvaa rasitusta. Matto vaimentaa jokaista iskua samalla tavoin kuin lenkkikenkä juostessa. Samalla kun se suojaa polvia ja selkää, matto myös ehkäisee nivelten väsymistä.

 

Niin helppoa se on: työpistematot voivat auttaa tekemään olosta pirteämmän ja pitkällä tähtäimellä ehkäistä epämiellyttäviä fyysisiä oireita. Työpistematon valinnassa on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon pari asiaa. Niistä ensimmäinen on, kuinka paljon mattoa aiotaan käyttää ja toinen, millaisissa tiloissa sitä käytetään.

 

Meidän ihmisten kehot on luotu liikkumaan. Nyky-yhteiskunnassa harva kuitenkaan saa käyttää kehoaan välineenä työnsä suorittamisessa.

Kosteaan ympäristöön sopii liukumattomaksi käsitelty kumimatto. On olemassa erikoismattoja, kuten öljynkestäviä työpistemattoja tai kumimattoja, jotka on valmistettu kestämään hitsaustyössä syntyviä korkeita lämpötiloja. Kuivaan ympäristöön on olemassa erinäköisiä, -muotoisia ja -pintaisia työpiste- ja toimistomattoja.

 

Me Gerdmansilla olemme apunasi oikean työpistematon valinnassa.

 

Ergonominen sähköpöytä Gerdmansilta

 

;