Toimiston valaistuksen suunnittelun abc

Toimiston valaistus kuntoon

Ergonomisesta toimistosta puhuttaessa keskustelu kietoutuu usein ergonomisen työskentelyasennon ympärille. Samalla unohdetaan helposti muut tekijät, kuten hyvän valaistuksen vaikutus työtehoon. Oikeanlaisena se säästää sekä ympäristöä että rahaa ja parantaa työympäristöä. Tämän artikkelin avulla haluammekin valaista myös toimiston hämäriä nurkkia kertomalla kuinka voit toimistovalaistuksella luoda optimaalisen työpisteen tehokkaaseen työskentelyyn! 

Toimiston valaistus kuntoon

Toimiston yleisvalaistuksen sanotaan olevan riittävä kun sen voimakkuus on vähintään 200 luksia. Oman haasteensa pelkkien toimiston kattovalaisimien käytössä tuovat kuitenkin yleisesti käytössä olevat sähköpöydät, joita pidetään päivän aikana eri korkeuksilla. Kun pöydän nostaa seisomakorkeudelle saattaa työpöydälle muodostua häiritseviä varjoja, joita ei pöydän ala-asennossa näy. Hyvän pöytävalaisimen avulla saa riittävän valaistuksen työpisteelle ilman epämiellyttäviä varjoja pöydän korkeudesta riippumatta.

Vaikka työturvallisuussäädöksissä ei ole asetettu työpaikan valaistusta koskevia varsinaisia raja-arvoja, on silti syytä huolehtia hyvästä valaistuksesta. Se luo ergonomisen ja tehokkaan työympäristön, rentouttaa kehoa ja parantaa tuottavuutta. Työnantajan on myös huolehdittava siitä, että toimiston valaistus on riittävän tehokas jokaiselle työntekijälle ja heidän edellytyksiinsä. Työsuojeluhallinnon mukaan työnantaja voi käyttää apuna sisätilojen valaistuksen arviointiin ohjeistusta standardista SFS-EN 12464-1, Valo ja valaistus.

Symmetrinen

Kun jokaiselle työpisteelle on asennettu työpöytävalaisin mahdollistaa se yksilöllisen valaistuksen. Näin kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa oman työpisteensä valon määrään ja säätää valon suuntaa optimaalisesti omiin työtehtäviinsä nähden. Tärkeää on myös huomioida muut, jotta valo ei häikäise tai aiheuta häiritseviä varjoja kulkutielle tai viereiseen työpisteeseen. 

 

Symmetrinen vai epäsymmetrinen valo?

Ennen lampun hankintaa, mieti minkä tyyppisiin työtehtäviin valoa tarvitaan? Tarvitaanko kohdennettua valoa tarkkuutta vaativaan työhön vai laajemmin jakautuvaa valoa päätetyöskentelyyn? Epäsymmetristen pöytävalaisimien valo jakautuu tasaisesti koko työskentelyalueelle, kun taas symmetristen valaisimien valo kohdistuu tietylle alueelle pöydän pinnassa. Symmetrinen valo sopii siis hyvin tarkkuutta vaativiin tehtäviin kuten vaikka korjaustöihin.

Huomioi lisäksi miltä suunnalta valo osuu pöydän pintaan. Oikeakätisen kannattaa sijoittaa pöytävalaisin vasemmalle puolelle pöytää, ja vasenkätisen oikealle puolelle pöytää. Näin syntyvät varjot eivät häiritse työntekoa kun työpiste pysyy valoisana. Sijoita lamppu silmien korkeuden alle, jotta valo ei häikäise. 

Työpaikkavalaistuksen check-lista

Check-lista

Valaistuksen puutteita ei välttämättä huomaa, ellei niitä tarkastele kriittisesti. Löytääksesi mahdolliset ongelmakohdat, kokeile seuraavaa.

 

1. Kun istut työtuolillasi ja katsot ympärillesi, häikäiseekö sinua? Osuuko silmiisi heijastuksia?

 

2. Tarkista, paistaako auringonvalo suoraan näytöllesi?

 

3. Nosta käsi ja peitä sillä toinen silmäsi. Huomaatko eroa? Kokeile varjostaa näkymääsi käsilläsi eri tavoin. Jos huomaat positiivisen eron valossa, osuu työpisteellesi luultavasti häikäisevää valoa. Yritä paikallistaa ongelmakohta ja mieti kuinka saat häikäisyn estettyä.

 

Vaikuta työympäristösi viihtyvyyteen helposti tarkistamalla valaistus kuntoon!

divider

Valikoimassamme on toimistovalaisimet, työpöytävalaisimet ja suurennuslasivalaisimet, kaikki mitä tarvitset parempaan työviihtyvyyteen. Jos sinulla herää kysyttävää valaisimistamme ota yhteys asiakaspalveluumme puhelimitse, chatissa tai sähköpostitse, niin autamme sinua. Luodaan yhdessä paremmat työympäristöt!

 

;